Lișița (Rallidae)
Lișițele sunt o familie de păsări ce aparțin de grupa cocorilor (Gruiformes). Familia cuprinde între 131-165 de specii din care 22 de specii sunt dispărute. Lișitele care trăiesc pe insule au pierdut putința de a zbura. Cele mai cunoscute specii de lișițe sunt Fulica atra și Gallinula chloropus.
Caractere generale
Lișițele sunt păsări de talie mijlocie și mică (20 g – 3 kg), care trăiesc pe sol, în regiunile cu vegetație bogată unde se pot ascunde. Coloana vertebrală a păsărilor este foarte mobilă, ceea ce le permite să se strecoare prin vegetația deasă cu sol moale. Ele au o mărime a corpului între 12 și 63 cm. Cele mai mari specii trăiesc în Noua Zeelandă, aceste specii având aripile atrofiate și neputând zbura. Penajul lișițelor este în general de culoare brună, cenușiu cu alb, dar unele specii pot fi viu colorate. Nu există un dimorfism sexual accentuat, masculii fiind cu ceva mai mari decât femelele. Păsările au la picioare patru degete lungi adaptate la susținerea păsărilor pe terenuri mlăștinoase sau cu vegetații plutitoare. Ciocul are o formă specifică în funcție de modul de hrănire, păsările fiind în general carnivore, hrănindu-se cu animale acvatice mici.
Răspândire
Lișițele sunt răspândite de la un pol la altul pe tot globul, fiind mai numeroase în regiunile tropicale și subtropicale din Africa și Asia. În Europa trăiesc în perioada clocitului 9 specii. Cele mai multe specii de lișițe trăiesc pe sol, în apropiere de apă, în regiuni mlăștinoase, evitând regiunile cu clima aridă. Fulica gigantea clocește, de exemplu, la altitudinea de 4000 m deasupra n.m., sau Crex crex din Asia Centrală clocește la 3000 m altitudine.
Perioade de vânătoare
Sezonul de vanatoare la lișiță este in perioada 1 septembrie – 10 februarie.
GALERIE FOTO
Surse: www.agvps.ro, www.wikipedia.com
Surse foto: www.agvps.ro, www.wikipedia.com